Behandeling

Kosten

Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van een acupunctuurbehandeling. De behandelende acupuncturist dient onder andere aangesloten te zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde ZHONG (http://www.zhong.nl) en de Koepel Alternatieve Behandelwijzen (KAB) (http://www.kab-klachten.nl/).

Eerste consult en behandeling: Є60,-

Vervolgbehandeling: Є55,-

Let wel dat deze kosten niet vallen onder uw eigen risico.

Neem voorafgaand aan de behandeling altijd eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Om onze administratie te ontlasten rekenen wij graag gelijk na de behandeling contant met u af (u kunt pinnen). U krijgt daarna een factuur mee, die u bij uw zorgverzekeraar kunt declareren.


Vergoeding

Van therapeuten die zijn aangesloten bij de ZHONG en de KAB wordt de behandeling vergoed. De beroepsvereniging garandeert de kwaliteit van haar leden: alle behandelaars voldoen aan de eisen gesteld door de zorgverzekeraars.

Voorwaarde is wel dat u een aanvullende pakket* hebt, waarin uw zorgverzekeraar Chinese geneeswijzen in de categorie alternatieve geneeswijzen heeft opgenomen. De meeste maar niet alle zorgverzekeraars vergoeden Chinese geneeswijzen. Hoeveel maximaal wordt vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. U kunt dit zelf checken in de vergoedingenlijst op (www.zhong.nl), rubriek Vergoeding of (https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chinese-geneeswijzen).

Let op: er kan altijd sprake kan zijn van bijzondere voorwaarden, waardoor een verzekeraar een behandeling niet vergoed. Daarom adviseren wij u voorafgaand aan het begin van de behandeling navraag te doen bij uw zorgverzekeraar. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

* Wilt u via TCG preventief aan uw gezondheid werken of hebt u al klachten en bent u nog niet aanvullend verzekerd, zorg dan dat u de betreffende aanvullende verzekering zo snel mogelijk in orde maakt. Bij sommige verzekeraars kunt u dit als pakket ‘aanzetten’, maar bij de meeste verzekeraars kunt u alleen in december uw pakket aanpassen. Houd er bij uw pakketkeuze rekening mee dat langdurige serieuze klachten ook meer tijd kosten om op te lossen: vaak tussen de 6-12 behandelingen maar soms ook meer, afhankelijk hoe snel uw lichaam erop reageert. Overleg dit met ons en pas uw aanvullende verzekering hier eventueel op aan vormen van acupunctuur in de toekomst zullen worden.

Eerste Consult

Het eerste consult met de behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt een aannames afgenomen. Dit is een uitgebreid vraaggesprek. U krijgt dus niet alleen vragen over de klachten maar ook over uw eet-, drink- en leefgewoonten, werkomstandigheden, emotie, slaappatroon, indien van toepassing, menstruatiecyclus, erfelijke eigenschappen en alle overige bijzonderheden die voor de behandeling van belang kunnen zijn.

Uw polsen zullen op diverse niveaus worden gevoeld, uw tong bekeken evenals andere uiterlijk kenmerken zoals uw gelaatskleur, lichaamshouding en motoriek. Vóór het inbrengen van de naalden wordt er altijd een pols- en tongdiagnose gedaan. Een snelle diagnose volgens de methode van ECIWO-acupunctuur wordt hierbij ook gesteld. Na de diagnose wordt een combinatie van de te behandelen punten vastgesteld. De naalden worden vervolgens op de punten ingebracht. U ervaart hierbij over het algemeen een tintelend/dof gevoel (bij Klassieke Acupunctuur, Ooracupunctuur en ECIWO-acupunctuur) of u voelt bijna niets (bij Parallel Acupunctuur).

De vervolgbehandeling duurt ongeveer 1 uur. De tijd die nodig is voor de behandeling en voor de totale kuur hangt af van de klachten, de leeftijd en de constitutionele conditie van de cliënt. De andere vormen van de therapie kunnen hierbij gebruikt worden: het gebruik van moxastaf (een staaf van geperste gedroogde kruiden) of moxalamp, het geven van een aangepast dieet, betere leefstijl.

Direct na de acupunctuurbehandeling dient u wat rust te nemen. Dit bevordert het herstelproces.

Het is van essentieel belang dat u naast de behandeling van een acupuncturist het contact met uw huisarts en/of specialist blijft houden.